PUUNHOITOPALVELU JUHA GRÖNROOS PUUNHOITOPALVELU JUHA GRÖNROOS

Nuorten puiden tärkeys, eli ovatko vain vanhat puut arvokkaita?

Tyypillisesti isoja vanhoja ja komeita puita arvostetaan, koska ne tekevät meihin vaikutuksen iällään ja koollaan. Puuhun voi syntyä erityisen vahva tunnesidos, jos puu on omasta näkökulmasta ollut olemassa ”aina”. Se on voinut olla oma leikkipaikka lapsena, ja mahdollisesti sen alla leikkivät omat lapset ja heidänkin lapsensa.

Istutettuja puun taimia ja nuoria puita pitäisi oikeastaan arvostaa aivan yhtä paljon, jotta ne saavat hyvän alun kasvulleen ja saavat sellaisen rakenteen, että ne pysyvät pitkään vahvoina ja terveinä. Silloin niistä saa nauttia mahdollisimman moni ihmissukupolvi. Silloin niistä ei myöskään muodostu ”ongelmapuita”, eli väärässä paikassa kasvavia tai huonokuntoisia - ellei peräti vaarallisia - puita.

Puun istutus voi olla juhlallinenkin hetki. Siitä tulee sellainen olo, että tekee jotakin tärkeää ja kauaskantoista. Silti voi käydä niin, että puu unohtuu pian istutuksen jälkeen. Se jätetään kasvamaan omiin oloihinsa ajatellen, että kyllä puu itse tietää miten kasvetaan, eikä sitä tarvitse siinä neuvoa.

Kyllähän se niin tekeekin, mutta se ei osaa ottaa huomioon ihmistä ja tämän omaisuutta ja rakennelmia. Puuta pitää sen vuoksi kasvussaan ohjata, vähän samalla tavalla kuin ohjataan ihmistaintakin. Hellästi, mutta osaavasti ja määrätietoisesti. Rakennettuun ympäristöön, kuten pihoille ja tienvarsille, puuta ei pidä jättää yksin kasvamaan ja villiintymään.

Kun puun kasvua seurataan ja puusta huolehditaan jo taimesta lähtien, ihminen alkaa arvostaa nuortakin puuta. Puusta tulee tärkeä ja sen hoitaminen palkitsee. Vielä mielekkäämmäksi puun hoitamisen tekee se, jos puun kasvua ja kehitystä dokumentoi säännöllisesti.

Kun puun kasvu olisi näin dokumentoitu alusta alkaen, olisi puu varmasti vieläkin arvokkaampi myös tuleville ihmissukupolville. Se myös auttaisi ymmärtämään, miksi puusta kasvoi sellainen kuin siitä vanhana ja arvokkaana lopulta tuli.

Ota yhteyttä, jos tarvitset apua puiden istuttamiseen ja nuorten puiden hoitamiseen liittyvissä asioissa.